2012-01-25

Jagbudskap

När du försöker få fram vad du menar ska du använda meningar som börjar med ordet "jag". Det är svårt att säga emot en sådan mening. Om du vill säga "det du sa var rasistiskt", bör du säga "jag upplever det du sa som rasistiskt". Då tvingar du dem att tänka sig in i din situation, och kanske rentav förstå vad du menar.

2012-01-13

Civilisationen är tiden från en undergång till en annan

När du är så gammal som jag är nu kommer mycket av den värld du föddes i har förändrats kraftigt. Katastroferna som tornar upp sig på himlen har varierat, men några har bitit sig fast. Världens skuldsättning, digitala sedelpressar, den globala uppvärmningen, att världens fossila bränslen och andra begränsade resurser tar slut, och att regeringar i olika länder lägger sig i vad folk har på sig, vad de äter, vad de gillar och tror, vad de roar sig med och vilka tecknade serier de läser. Varje civilisation har fröet till sin egen undergång inbyggt från början och den händelse som framtida historiker kommer peka på som den utlösande för undergången märktes knappt av de som var med om den.

Undergången kommer vara en serie återkommande kriser och någon parameter i samhället kommer inte att bli bättre efter krisen utan bara bli värre för varje kris eftersom ingen som upplever det kommer veta vad man ska göra åt det, för de som lever i krisen är så marinerade i sin civilisations tankar.

Om de här katastroferna blir verklighet, kommer det att bli jobbigt för oss alla, särskilt som människor sällan försöker lösa problemen rationellt och göra det bästa av situationen. Före det brukar folk kriga, strejka, plundra och festa glädjelöst. Allt det är ett sätt att förneka, man kan inte lösa problem i förnekelse.

Förnekelsefasen drabbar alla, även de som inte deltar, och det finns inget bra sätt att överleva den. Det gäller att vara flexibel, positiv, att kunna springa fort och framför allt: att ha tur. Men överlever du den fasen är världen din att håva in.

När samhällen rasar ihop finns det positiva sidor. Ju mer förfinat ett samhälle är, desto mer ökar specialiseringen, folk jobbar bara med en sak, och kan den bra. Det här gör samhället komplext, eftersom allt fler människor behövs för att koordinera specialisterna och allt fler prylar och meddelanden behöver skickas kors och tvärs mellan specialisterna. När samhället raseras försvinner mycket av detta. I skrivande stund finns det till exempel ett nationellt råd för innovation och kvalitet i offentlig verksamhet. På väg till jobbet kan man köpa färdigt kaffe med 30 olika smaker bara några steg bort. I ett vanligt hem finns ett par hundra elektroniska prylar, av vilka de flesta inte fanns alls för 25 år sedan. Det här är trevliga saker att ha, men det är de saker som nog försvinner efter kollapsen. De som klagar på sitt livspussel och på att de inte kan välja mellan alla kaffesorter får koka kaffet själva i en kastrull, och de slipper genuspedagogerna.

En annan positiv sak är att man kan bygga ett nytt samhälle, på det gamlas ruiner och med det gamlas ruiner. Vi har en vana att bygga bättre när vi bygger nytt, lösningen på de gamla problemen byggs in från början. Vi har kvar den gamla kunskapen, men behöver inte anamma det gamla sättet.

Antagligen kommer en del människor att falla in i depression och kanske ta livet av sig efter katastrofen när de inte kan vara ständigt uppkopplade med sina spökvänner i andra världsdelar, och gå på äventyr tillsammans i en konstgjord värld befolkad av tomtar och troll. Skit i dem, verkligheten har så många äventyr och så många möjligheter att det räcker till flera liv.

Innerligt lycka till!

2012-01-06

Behandla folk

När du har med människor att göra, behandla dem som de vill bli behandlade, inte som du vill bli behandlad. Det kan ta tid och möda att ta reda på hur de vill bli behandlade, men det är ofta värt besväret. Metoden är enkel: var tyst, lyssna, iaktta.
Att behandla folk som du själv vill bli behandlad låter bra om man inte tänker efter och många människor upprepar det, men det blir inte mer rätt för det. I vissa extremfall stämmer det så klart, mörda inte för att du själv inte vill bli mördad. Men ska du verkligen nafsa folk i öronen bara för att du själv vill att någon skulle göra det på dig?


Innan du lärt känna personen är det en mycket bättre start att tänka: var snäll och trevlig.