2012-08-24

Besvikelser

Det är trist att säga det här, men människor kommer göra dig besviken. Det beror på att du missbedömde dem eller att de missbedömde dig. Det här kan man bara lära sig den hårda vägen, det finns inget sätt att undvika det och det gör lika ont varje gång.

Ibland gör man en korrekt bedömning av en människa redan från början, men tror att de kommer ändra sig. Det kommer också leda till besvikelse. Visserligen ändrar människor både sitt sätt och sina åsikter hela tiden. Men du kan inte ändra dem och om de ändrar sig själva, behöver det inte vara en ändring som du önskar, det kan bli mer av det du inte gillar.

Jag hoppas att du tar till dig den enda riktiga lärdomen som finns i de här besvikelserna: att du har ett värde genom att inte göra andra besvikna.

2012-08-14

Staten

Staten är en organisation som äger landet du bor i. Staten bestämmer att det är så. Staten har tilldelat sig själv monopol på våld inom landet och staten bestämmer vad som ska vara olagligt. Staten har makt att bestämma precis vad som helst och du ensam har inte en chans mot staten. Från staten kan du frukta det värsta, även om det inte är sannolikt att staten väljer ut just dig.

Nationen är en samling människor med gemensamt språk, gemensam historia och gemensam kultur. Företrädare för staten vill gärna att du ska tro att nationen är en del av staten, men det är inte sant. Även i vårt fall, där medborgarna i staten Sverige och medlemmarna i nationen Sverige nästan är identiska, är det i alla fall skillnad på stat och nation. Staten kan vi aldrig säga “vi” om, medan nationen alltid är “vi”.

Ibland kan staten och nationen komma i konflikt med varandra, statens enda chans är då att försöka splittra nationen, att försöka köpa över tillräckligt många på sin sida och förtrycka resten. Det lyckas ganska ofta, fast ibland är nationen enad och då har staten inte en chans och en ny och bättre stat skapas. För tyvärr behövs staten, vi har inte nått den nivå av vårt samhälle där vi kan klara oss utan staten. Om vi gör det, kan det nog bli blodigt, för staten kommer inte frivilligt att lämna tillbaka den makt den fick av oss.

2012-08-04

Acceptera artighet och ge tillbaka

Om någon är artig mot dig, till exempel genom att hålla upp en dörr; tacka. Och var gärna lika artig tillbaka, eller var artig tillbaka till en annan person.

Artighet kostar väldigt lite ansträngning, men kan kosta mentalt. Den som är artig försöker skapa ett band av vänlighet, tag emot det. Det här kan vara början på en fin vänskap, eller bara att två främlingar byter ett leende.

Det tillfälle då du ska fundera på att inte ta emot vänlighet är om det kostade givaren pengar, det kan vara felriktad artighet. Det skapar en skuld hos den som tar emot den och en förväntan hos givaren. Ge inte den typen av artighet, annat än till nära vänner. Det är okej att betala varannan gång om man gör en sak ofta och det är okej att bjuda någon på middag som inte skulle följt med alls annars, men det ger bara negativa känslor i längden att en främling kastade ut pengar på dig.

Är det någon du vill imponera på bör du inte kasta ut pengar på den personen. Psykologiska studier visar att den som betalar stärks i tron att man hör samman och den som tar emot blir inte attraheras av gesten. Vill du skapa ett band genom gåvor, se då till att de går åt båda hållen. Till exempel genom att du köper en maträtt som du tror att den andra vill ha och den personen köper en rätt åt dig som den tror att du vill ha. På det sättet får ni ett ömsesidigt band och ni får något att tala om medan ni äter.