2012-06-06

Bjuda på mat


Det finns tre skäl att inte äta det andra bjuder på:

  1. Hälsoskäl. Man är allergisk mot en ingrediens, eller har ett medicinskt skäl att avstå. Högt blodtryck och graviditet är vanliga skäl.
  2. Man har ett moraliskt ställningstagande mot maträtten, till exempel att man tycker synd om djuret, har problem med en ingrediens ursprungsland eller är anhängare av en religion som förbjuder en maträtt.
  3. Man tycker inte om den mat som serveras.
Som värd för en tillställning måste man ta hänsyn till kategori 1. Personer i kategori 1 har ofta en vana att berätta om sina problem när de svarar på inbjudan, och man ska då se till att erbjuda dem ett fullgott alternativ som man med fördel kan diskutera med personerna i fråga.

Personer i kategori 3, kan man helt strunta i. Den som inte tycker om det som bjuds får vara utan. Den som inte gillar skaldjur har inte på en kräftskiva att göra i alla fall. Är det fråga om barn, är den här regeln mjukare, barn är inte alltid på plats av fri vilja och de kan inte alltid prioritera så bra, och de brukar nöja sig med (vegetarisk) varmkorv.

Personerna i kategori 2 är knepigare, ditt handlande beror på hur mycket du sympatiserar med anledningen och hur viktigt du tycker det är att tillfredsställa den här personen. Om inbjudan är tydlig med att det är en fest för att fira årets grisslakt, så får vegetarianer och hinduer räkna med att äta sig mätta på bröd och senap.

Och hur ska du bete dig om du blir bjuden? Är du kategori 1, ska du svara så snart som möjligt och berätta ditt problem, det uppskattas. Är du kategori 3, ska du svara att du inte kommer, för att du inte gillar maten. Är du kategori 2, kan du välja. Antingen kommer du och äter det du kan äta eller så kommer du inte för att du vill leva som du lär, eller så förhandlar du med värden. Kanske kan värden fixa något, eller så kanske du kan ta med något själv.

Om någon under middagen frågar dig varför du inte äter samma sak som dem, ska du så klart svara ärligt varför. Men om du är i kategori 2, vill sällan de andra gästerna höra långa historier om hur det ser ut i båset där kon växte upp eller hur det känns att tillbringa evigheten i helvetet.