2012-08-14

Staten

Staten är en organisation som äger landet du bor i. Staten bestämmer att det är så. Staten har tilldelat sig själv monopol på våld inom landet och staten bestämmer vad som ska vara olagligt. Staten har makt att bestämma precis vad som helst och du ensam har inte en chans mot staten. Från staten kan du frukta det värsta, även om det inte är sannolikt att staten väljer ut just dig.

Nationen är en samling människor med gemensamt språk, gemensam historia och gemensam kultur. Företrädare för staten vill gärna att du ska tro att nationen är en del av staten, men det är inte sant. Även i vårt fall, där medborgarna i staten Sverige och medlemmarna i nationen Sverige nästan är identiska, är det i alla fall skillnad på stat och nation. Staten kan vi aldrig säga “vi” om, medan nationen alltid är “vi”.

Ibland kan staten och nationen komma i konflikt med varandra, statens enda chans är då att försöka splittra nationen, att försöka köpa över tillräckligt många på sin sida och förtrycka resten. Det lyckas ganska ofta, fast ibland är nationen enad och då har staten inte en chans och en ny och bättre stat skapas. För tyvärr behövs staten, vi har inte nått den nivå av vårt samhälle där vi kan klara oss utan staten. Om vi gör det, kan det nog bli blodigt, för staten kommer inte frivilligt att lämna tillbaka den makt den fick av oss.