2011-12-24

Världen är inte rättvis

När du var liten använde du ordet orättvist som om det betydde "jag får inte som jag vill". Senare börjar du förstå vad det egentligen betyder: ojämn fördelning. Efter det har du en sak kvar att lära: världen är orättvis.

Om världen var rättvis, då skulle Megha, en hårt arbetande och smart flicka i södra Indien, ha samma chans till lycka och välgång som du.

Om värden var rättvis skulle bra saker hända goda människor och dåliga saker bara hända dåliga människor. Nu är det inte så, vissa människor har otur, både på given och i spelet.

När du är nästan vuxen och börjar sätta dig in i den stora världens mysterier, kommer du se världens alla orättvisor. Många i den åldern vill ordna alla orättvisorna, kanske även du. Den som lägger ner sitt allt i den kampen kommer att stånga pannan blodig mot en vägg av orättvisor och kommer upptäcka att allt den åstadkommit är en röd fläck av misslyckande på väggen.

Gör inte det, det kommer bara göra dig bitter. Lyssna istället på det här: det finns tröst och hopp.
  • Världen blir hela tiden bättre. I ditt land har vi på 200 år gått från en nivå som var den fattigaste i världen, fattigare än något land är idag, till att ha allt du ser omkring dig. Hade vi levt då hade din helt genomsnittliga pappa, om han ens levde vid 45 års ålder, varit en mycket gammal man, vars enda lycka i livet var att få se sina barnbarn gifta sig, han kunde inte läsa, han hade inte haft några tänder kvar och en fullständigt förstörd rygg och förstörda knän. Han skulle inte kunna visa några känslor utöver ilska, det försvann innan han fyllt tio eftersom han redan varit på fem av sina syskons begravningar, redan blivit slagen medvetslös av sin far, sin präst och sin arbetsgivare, redan varit redlöst berusad för att under några timmar glömma sitt liv. Allt det har vi lämnat bakom oss och det sker i alla länder. Det tar olika lång tid, men världen är på marsch.
  • Man kan ta hand om en liten bit i taget. Att göra världen rättvisare tar tid och alla kan hjälpa till. Skicka en slant till Megha i Indien, hon kommer betala igen. Inte till dig, men hennes barn kommer få den rättvisa hon själv aldrig fick.
  • Storskaliga biståndsprojekt med massor av anställda misslyckas ofta och branschen är full av lurendrejare. Det finns risk att ditt arbete leder till större skada än nytta.
  • Det finns ett sätt som hittills alltid fungerat: frihandel. Köp fattiga människors varor och se till att din regering släpper in dem. Låt fattiga få samma chanser som gjorde ditt land rikt, det bör du använda din rösträtt till.