2012-04-16

Det kallas ibland respekt

Jag ska dra en historia som utspelar sig på 1940-talet och handlar om en släkting, Ivar. En dag när han kom hem från jobbet för att äta lunch satt hans fru i köket och tröstade hans yngsta son, som blivit kallat tjock i skolan tidigare under dagen. Ivar gjorde inte som moderna föräldrar och ringde klasskamraternas föräldrar. Ivar sa istället: "om någon kallar dig tjock i morgon ska du ge honom en smäll och fortsätta med det så länge någon kallar dig tjock. Får du en smäll tillbaka är det bara att ge en till." Dagen efter kom hans son tillbaka med ett leende, en sprucken läpp och ett blått öga. Han blev inte kallad tjock igen.

Det här kallar bråkstakar och gangsters för "respekt". En viss förvirring omger det ordet eftersom det har en annan betydelse i vårt språk. De ser respekt som något som måste erövras och försvaras, medan vi ser det som något som bara kan ges till den som förtjänar det och inte till den som kräver det. Men eftersom vi inte har bättre ord får vi dela på det.

Orsaken till det här beteendet är de här personernas utsatthet. De lever ett liv där allt kan tas ifrån dem, av en enskild person, vid ett enskilt tillfälle. Till exempel kan en tjuv komma och stjäla alla fåren, en kumpan kan tipsa om knarkgömman, en klantig seglare kan sänka fiskebåten.

Lever man så utsatt, måste man marknadsföra sig själv som en person som gärna tar två smällar för att få ge en och kan gå i döden bara man tar den rätta fienden med sig. Ett led i marknadsföringen är att besvara en förolämpning med våld.

Det här beteendet har de flesta av oss fått borttvättat under bara en generations välfärdssamhälle, och det kan komma tillbaka lika fort om de rätta förutsättningarna uppstå igen. Det finns latent i oss alla.

Att alltid kräva respekt har negativa konsekvenser för utövaren. De som är snabba till våld, har avsevärt kortare liv och de kommer lätt i konflikt med sin familj och det omkringliggande samhället. I Sverige har det setts som tydligast när utlandsfödda fäder dödat sina döttrar på grund av deras önskan att välja sina egna kärleksförhållanden.