2012-05-03

Moral och lag

Moral är det sätt vi handlar på de gånger vi kan välja mellan olika vägar. Om du handlar under vapenhot är det inte fråga om moral, eftersom du då knappast har ett val. Moralen är personlig och när man talar moral med andra märker man ganska snart skillnader. Det finns en massa moraliska frågeställningar att ta del av, några är tusentals år gamla och det kommer nya hela tiden via böcker och filmer.

Det finns ingen rätt moral, men man kan kalla moral dålig om man kan visa att det sättet leder till större lidande. Ofta kallar folk moral för dålig om den inte stämmer överens med deras egen, med det är fel.

Lag är de regler som de mäktiga har satt samman och som man får ett straff, av samma makt, om man bryter mot. I vårt land är det i huvudsak riksdagen som skapar lagar och i huvudsak domstolar som straffar.

Lagar skapas för att Riksdagen tycker att något måste ändra, många gånger på grund av deras personliga moral. Ibland är det för att skydda en grupp i samhället, ibland är det för att man inte vill ha kaos (till exempel är det bra om alla kör på samma sida av vägen).

Lag är inte moral. Lagar är till för att skydda oss från varandra, moral är till för att skydda varje person från sitt samvete. Bryter man lagar, kan man få ett straff av samhället, bryter man mot sina moraliska regler får man dåligt samvete, bryter man mot någon annans moraliska regler kan man få den personen emot sig.