2012-09-04

Utbildning

Det finns några myter om utbildning som jag vill berätta om.

Den första är att utbildning är lönsamt. Det är det inte nödvändigtvis. Många människor lägger ner flera år av sitt liv för en utbildning som inte höjer deras lön. De betalar dels genom att avstå från sitt vanliga arbete i några år och dels genom att ta lån som kan ta hela livet att betala tillbaka. Innan du börjar på en utbildning bör du räkna på om det verkligen kommer vara lönsamt. En del utbildningar är lönsamma som läkare eller ingenjör, men arkeolog eller litteraturvetare är det inte. Såklart kan man utbilda sig ändå för att det framtida jobbet är roligt, men då bör man först försöka få inblick i det jobbet innan man investerar flera år av sitt liv. Det brukar erbjudas dåligt betalda praktikplatser i de flesta yrken. Om man tycker att en utbildning verkar roligt, men att man inte vill ha det jobb det leder till, utan bara tycker det är kul att plugga bör man göra det på sin fritid. Fritiden är till för nöjen, och i det här fallet är pluggandet bara ett nöje. De flesta utbildningar är gratis i Sverige, så det kostar bara ansträngningen.

Den andra myten är att utbildning minska arbetslösheten. Det är inte heller sant. Det stämmer bara för några få bristyrken och de är just bristyrken för att så få klarar av att genomgå utbildningen, eller för att de jobben är för tunga eller farliga i förhållande till lönen. Staten brukar försöka dölja arbetslösheten genom att tvinga in arbetslösa i utbildningsprogram. Det är ett sätt att fördriva tiden, men hjälper inte den arbetslöse. Undvik det om du kan. Men är det en utbildning som du vill ha, ska du passa på att få den samtidigt som du får betalt.

Att vara utbildad är inte detsamma som att vara bildad. Att vara bildad innebär att man kan en del om konst, litteratur och filosofi. Det brukar användas av dem som anser sig bildade för att skilja sig från obildade. Bildning kan man skaffa sig när som helst, det är bara att läsa böcker. Böcker är bland de billigaste av intressen, det kostar nån tia i timmen om man envisas med att köpa nya böcker, nån krona i timmen om man köper begagnat och är helt gratis om man lånar av vänner och bibliotek.