2012-09-15

När du sover

När du drömmer på natten har kroppen ett sätt att förlama dina muskler så att du inte flaxar med armarna på riktigt, om du drömmer att du flyger. Det är för att du inte ska skada dig eftersom du inte har någon koll på omgivningen när du är i drömmen.

Ibland fungerar det inte och musklerna är igång, fast man drömmer. Det är då man går i sömnen. Det är inte farligt i sig att gå i sömnen, men man kan skada sig allvarligt om man ramlar eller går in i en dörr. Därför bör man väcka den som går i sömnen, eller i alla fall fösa tillbaka den till sängen. Det finns en missuppfattning att något hemska ska hända om man väcker en sömngångare, men det är helt fel.

Ibland är musklerna förlamade fast man har vaknat till lite. Det kan vara ganska hemskt. Man kan då uppfatta allt omkring sig, men man kan inte röra sig. Ibland kan även en del av drömmen stanna kvar och man kan uppleva konstiga eller skrämmande hallucinationer .Den här situationen går över snabbt och när man vaknat helt känns det bara som en ovanligt verklig dröm. Antagligen har många varit med om det här utan att förstå det och tolkat det som besökare från yttre rymden eller budskap från en gud. Om du får ett sådant budskap eller har en sådan upplevelse, tänk på att det troligen bara är din hjärna som spelar dig ett spratt, innan du ringer tidningar eller startar en religion.