2012-10-24

Du har rätt

Det finns ett antal förhållanden mellan människor som kallas för rättigheter. De finns för att de flesta av oss anser att alla människor har samma värdighet. De används för att skydda de svaga i samhället.

Det finns olika listor med rättigheter som olika kommittéer har skrivit. Mest berömd är FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, därmed inte sagt att den skulle vara den bästa. Olika listor brukar finnas i de flesta länder grundlag.

Det är skillnad på negativa och positiva rättigheter. Negativa rättigheter kan formuleras på ett sätt som börjar med “ingen kan hindra dig att...”. Yttrandefriheten är en negativ rättighet, ingen kan hindra dig att prata, men ingen är heller skyldig att lyssna. Rätten till skolskjuts är däremot en positiv rättighet, eftersom den ger någon annan en skyldighet att skjutsa. Trots att namnet kan antyda något annat är negativa rättigheter finare än positiva.

Ett anständigt samhälle har ett antal negativa rättigheter som inkluderar: yttrandefrihet, tryckfrihet, mötesfrihet, rätt att äga, rätt att arbeta, rätt att flytta och rättssäkerhet.

Många människor har dött för dessa rättigheter, medan vi fått dem i arv. De är värda att försvara med livet.