2012-10-14

Hos polisen

Det kan hända att polisen tar dig till fånga. antingen har du gjort något du inte borde, eller så har du bara oturen att vara oskyldigt misstänkt. Passa dig och tänk dig för.

Om polisen vill förhöra dig har du rätt att ha en advokat vid din sida och polisen har skyldighet att ordna fram en åt dig. De har däremot ingen skyldighet att upplysa dig om att du har den rätten. De kan säga något i stil med "vi vill bara ställa några frågor". Om frågorna handlar om vad du har varit och gjort, då är du misstänkt och bör kräva en advokat direkt.

Du har rätt att tiga för polisen. De kommer inte gilla det, men de kan inte hindra dig.

Det är lagligt att ljuga i förhör, men det är inte så smart. Det är bättre att tiga, för om polisen kommer på dig med att ljuga kommer de inte ge sig eftersom du då har något att dölja. Dessutom har de fått dig att börja prata och dina lögner utgör ett utmärkt samtalsämne.

Polisen har också laglig rätt att ljuga. De kan lova dig saker som de inte har en chans att hålla. Det är inte den förhörande polisen som bestämmer om du får åka hem eller att du ska få ett lägre straff, det bestämmer åklagaren respektive tingsrättens nämndemän. Om polisen kommer med ett sådant erbjudande, vet du att de ljuger.

Allt du säger i förhör är en del av en brottsutredning. Du har rätt att läsa utskriften av ett förhör. Gör det, och säg till om de inte stämmer.

Det har hänt att poliser stäng av inspelningen och kommit med hot. Det får de inte. De kan också låsa in dig i en cell i flera dagar, då du inte får träffa någon, vilket de får. Båda de här sakerna betyder att de inte kommer på något sätt att sätta dit dig och deras hopp står till att du erkänner. Stå emot så kan du gå fri.