2012-06-22

Stort och smått

Universum är så stort att ingen vettig människa kan föreställa sig det. Vi saknar begrepp på hur stort det är. Alla liknelser om universums storhet bygger på att man hoppar över förståelsen och flyr in i matematiken.

Här är ett exempel. Det snabbaste objekt en vanlig människa kan hantera är en gevärskula. Riktigt snabba kulor har en hastighet av 3000 km/h när de lämnar gevärspipan för att sedan snabbt tappa i hastighet. Om vi antar att kulan inte tappade i hastighet och vi kunde skjuta den runt hela jorden skulle det ta drygt 13 timmar för den att komma tillbaka till samma plats. Om man sköt samma kula mot solen (och vi låtsas att den kommer fram) skulle det ta mer än fem år. Om vi sköt mot den närmaste stjärnan (förutom solen) skulle det ta 1,5 miljoner år. Det finns 300 miljarder stjärnor i vår galax (som alla ligger längre bort) och såvitt vi vet finns det 170 miljarder galaxer i den del av universum som vi kan ana, vilket antagligen inte är hela universum.

De här liknelserna berättar bara att det är för stort för att förstå.

Detsamma gäller om man försöker berätta hur liten en atom är. Det går att lära sig siffrorna utantill och det går att se sin brist på förståelse, men det går inte att göra sig en bild av dess storlek.